Temaresor till Irland

Irland har mycket turism fokuserad på specifika aktiviteter.

Vandring

Irlands karga natur och mjuka dalgångar är mycket vackra att vandra i. Se artikeln om natur för att hitta nationalparker att besöka.

Cykel

Det är inte rekommenderat att cykla ut efter irlands vägnät, då hastigheterna är satta väldigt högt (oftast 100km/h på små grusvägar). Bilisterna håller gärna dessa hastigheter även om det är direkt livsfarligt för dem själva och andra.

Hästar

Irländare är häst-tokiga. Under guldåren så var det en statussymbol att äga en häst och det finns många stall på ön. Du kan enkelt hitta ponny-ridning och dylikt bland turistbroschyrer.

Golf

Det sägs att irland hade mycket skog innan engelsmännen kom över och avverkade den, detta har lämnat irland till vidsträckta böljande öppna landskap. Många är golfbanorna, men oftast är de exklusiva för medlemmar endast.

Whisky & Öl

De flesta kopplar nog ihop irland med whiskey så som Jameson, Bushmills, Tullamore Dew, etc. Dessa har sina anor i små byar spridda ut över irland, men alla bryggerier är nu centrerade till Cork i södra irland. Whisky är inte billigare på Irland än något annat land med lägre alkoholskatt, fast den är definivt godare.

Bland ölsorter så känner vi Guiness, Murphy’s, Beamish, Caffrey, Kilkenny, Smithwick’s, med fler. Du kan besöka Guiness museum i Dublin, men vi rekommenderar att besöka små pubbar och dricka ölen istället.

Sport

Soccer (fotboll) är stort på irland, men också för svenskar mindre bekanta spo rter som hurling och rugby.

© Eire.se 2011 del av tilleuropa.se