Resa

Bussnätet är tätast, du har buss eireann som täcker hela republiken irland, och från dublins flygplats har du buss citylink som åker till dublin city och andra större städer. Tågnätet är inte alls lika tätt. Det finns några linjer men det är sällan de kan konkurrera med buss i varken pris, turtäthet, eller restid.

Resebolag

Bil

De stora företagen för hyrbil finns i Irland. Hertz, Avis, Enterprise, Sixt. En skyttelbuss går från Dublin airport till biluthyrarna. Boka gärna i förväg för bättre pris och garanti att det du vill ha finns.

Vänstertrafik och biltullar

Du kör på vänster sida, och bilarna har ratt vid höger framsäte. Vägarna är skyltade på engelska samt iriska, avstånd och hastigheter är i km och km/h. Vägnätet inom irlänska republiken har förbättrats med några relativt nya motorvägar som alla har biltull där man kan betala kontant eller med kreditkort. Avgiften är mellan 2 och 4 euro per passage. Avgiften betalas när du lämnar betalvägen.

Vägstandard

Utanför motorvägarna (vägar med beteckningen M) så har du det nationella vägnätet (vägar med beteckning N) och dessa kan vara mycket smala. Att möta en buss eller lastbil på dessa vägar kan vara mycket skrämmande. Speciellt eftersom hastighetsbegräsningen ofta är 100km/h på dessa vägar. Vägar med beteckningen R har ofta bara ett körfält men hastighetsbegräsningen är ändå väldigt hög.

Hastigheter

Man kan inte lita på att hastighetsskyltar är anpassade efter “säker hastighet” utan man måste själv anpassa sin hastighet så att man hinner stanna för hinder bortom det man kan se bakom kurvor eller krön. Som oftast saknas hard shoulders (väggrenar) så gående eller cyklister finns i körfältet.

Irländarna själva kör givetvis utan fruktan, men så dör väldigt många i trafiken i irland. Irlänska republikens vägar är bland de mest olycksdrabbade i Europa.

Färjor

Stenaline har ett antal länkar mellan irland och storbritannien.

Irish Ferries linjer

Brittany ferries har några rutter

© Eire.se 2011 del av tilleuropa.se