Natur

“Den gröna ön”, och något annat kunde den inte vara med den mängden nederbörd som faller över Irland. Det finns inga stora skogar på ön, en konsekvens av den rovdrift engelsmännen bedrev. Kvar är ett landskap med böljande gröna kullar.

Klimat

Irland har ett klimat som kan beskrivas som milt året runt även i våra svenska mått. Det som vi kan uppfatta som extremt är mängden nederbörd. Sommaren blir aldrig riktigt varm (runt 25C) och vintern blir aldrig riktigt kall (runt 0C). Däremot är sommaren längre och vintern har sällan snö (kanske bara frost under natten).

När det börjar regna håller det vanligtvis inte i mer än 30 minuter. Gulfströmmen som tar med sig mycket nederbörd har också hög hastighet på regnmolnen så vädret skiftar snabbt. Den tradionelle irländaren går in på närmaste pub och dricker en guiness i väntan på att regnet går över.

Geologi

Det finns ett antal inslag i Irländska naturen som kommer från intressant geologi. Till exempel Giant’s causeway.

Sedan finns det kuststräckor som består av lerskiffer som ligger vågrätt, vilket gör att havets erosion av land skapar ett lodrätt stup. Se Cliffs of Moher. Det är svårt att uppskatta höjden från bilderna, det är väldigt imponerande att se i verkligheten.

Nationalparker

Det finns sex nationalparker i republiken irland, dessa har fritt inträde. Dessa är ofta utrustade med promenadvänliga spår, men naturmänniskor kan bege sig ut på trecking på egen hand. Kontakta parkens rangers (parkvakter) för villkor om du tänker tälta.

Glenveagh National Park

Se Glenveagh National Park.

Ballycroy National Park

Se Ballycroy National Park.

Connemara National Park

Se Connemara National Park.

Burren National Park

Burren national park ligger i country Clare, och Burren bjuder på ett väldigt bergigt och kargt landskap. Se Burren National Park.

Killarney National Park

Se Killarney National Park

Wicklow Mountains National Park

Wicklow Mountains ligger någon timme med bil söder om Dublin. Se Wicklow Mountains National Park.

© Eire.se 2011 del av tilleuropa.se