Fakta om Irland

Snabbfakta

Fakta Republiken Irland Nordirland
Huvudstad Dublin London
Tidzon GMT GMT
Valuta Euro Pund
Språk Engelska Engelska
Befolkning 6,2 miljoner 1,7 miljoner
Eluttag Engelskt Engelskt
Trafiksida Vänster Vänster

GMT ligger en timme efter Sverige, dvs ställ tillbaka klockan 1h när du åker dit.

Nordirlands huvudort är Belfast.

Republiken Irland

Irland är en självständig nation sedan 1922, innan dess var del av Storbritannien. Vid självständigheten så blev Nordirland kvar som del av Storbritannien.

Religion

Irland har långt gånga konflikter mellan kristna protestanter och katoliker. De två har levt mycket segregerat, till exempel har katoliker inte tillåtits på samma skolor och universitet som protestanter. Via valtekniska system har protestanter utelåst katoliker från demokratiskt inflytande.

Idag spelar konflikten mindre roll sedan långfredagsavtalet, men det är så sent som 1990-talet som situationen normaliserades. Det finns fortfarande politiska partier med strikta åsikter som skulle kunna driva situationen tillbaka till öppen konflikt.

Ekonomi

Republiken Irland är idag ett land med en kunskapsbaserad industri. Många företag har placerat huvudkontor i Irland på grund av låga skattenivåer. Framför allt är det amerikanska bolag som har sin Europeiska bas i Irland, men även många europeiska företag har gjort så också.

Under finanskrisen 2008 slogs Irland hårt. Den europeiska centralbanken hade en låg stimulerande räntenivå som passade Tyskland och Frankrike. Men irlands ekonomi gick på högvarv och bland annat så uppstod en bostadsbubbla i landet med de höga inkomsterna och låga bolåneräntorna.

© Eire.se 2011 del av tilleuropa.se